IG1 űrcsata-taktika lépésről-lépésre – 5API

A földi védelmet illetően nem szoktam tétlenkedni. Laktanyákat teszek sok bolygóra, de ha már van 3 barakkom akkor is jó, mert sok tankot tudok letenni. A gyengébb fajok ellen egész jó vagyok, ha meg jönnek a dargslanok akkor úgyis mindegy. Egyetlen esély a bolygó visszafoglalása.

Űrvédelmi vadászokat sosem használok, csak ha már van űrbázis 3, meg mezonlöveg. 4. szinten kiveszem az egyik csatahajót, adok neki egy tankot és támadok egy dargslan bolygót, hogy lássam az összes fejlesztési lehetőséget. 5.szinten azonnal elkezdem fejleszteni a csatahajó 3-at, meg a cirkáló 3-at,. Valamint mezonágyút, meg többfejes rakétát. Ha megvan a 3 darab csatahajó 3, 15 cirkáló 3 mind maximumra fejlesztve, kezdődhet a fajok kiirtása. Mint korábban írtam, az ecalepekkel mindig szövetségre lépek, és amikor csak tudom, pénzelem is őket, mert elég erősek. Ha még gyenge vagyok és a dargslan befoglalna egy bolygót, akkor mindig lebontom a laktanyát és barakkot. Ezek kikapcsolásánál kapitulál, és akkor meg ha visszafoglalod, akkor szét kell lőni. Másrészt meg szétlövik az összes energiagenerátort, ami fájó pont egy kis bolygó esetén. Az ellenfél telerakja atomreaktorokkal, amiket meg visszafoglalás esetén lebonthatsz, és helyettesíthetsz naperőművekkel darabonként 16 ezerért.

A mezonágyús hibát szoktam használni a csatahajókkal űrbázisok ellen. Amit észrevettem, hogy mikor a föld-űrvédelmed támadják és előrejönnek a vadászokkal, akkor az űrbázis 3 egész jól szedi az ellenséges vadászokat. Az űrbázis rakétáit pedig az alább ismertetett űrcsata-taktikában foglaltak szerint szórom ki, akkor, mikor már a vadászok odaértek, és nem mozognak, csak lőnek. A kis piszkok gyorsak.
Földharc előtti űrcsatában pedig ellövöm a 3 darab csatahajó 3 3×20 bomba v2-t, plusz ha kell, akkor a dargslan mezonágyúk ellen a cirkáló 3 bombáit lövöldözöm ki, amennyi kell. Olykor-olykor beviszem a darálóba a 3 csatahajót, de csak ha biztos vagyok benne, hogy nem szenved komoly sérüléseket. Földharc esetén meg úgy rakom le az egységeket, hogy lehetőleg távol legyenek minden épülettől, középen 16 db rakétavető v2 és körbenyomom behemótokkal. Mikor jön a dargslan a rakétavetőivel, akkor a szélső behemótokkal oldalról támadom őket.

Az űrcsata-taktikámról:

A vadászokat illetően meg szerintem nagyon gyorsan el kell felejteni őket, én sosem veszek. Nagyon jó célpont a többfejes rakéták esetén, és egyrészt hullanak a vadászok, mint a szemét, másrészt a flottád nagyobb hajói is megsínylik. A 15 darab cirkáló 3-at egy űrcsata esetén (dargslanok ellen persze) előreviszem egy vonalba. Középső alakzati formát kiválasztod, és a cirkálókat elkezded előretolni egy függőleges teljesen egyenes vonalban, amely vonal a legelőrébb kezdő cirkáló 3-ra (alsóbb részén a csatatérképnek) eső függőleges vonal. Szóval még nem okéztad le az alakzati formát csak elkezded adogatni nekik a parancsokat, hogy majd később hova helyezkedjenek. Majd OK és space. Kijelölöd egyik csatahajód –> rakéta (többfejes kell, hogy legyen), és ráklikkelsz a dargslan egyik vadászára (hogy ki is lője), majd SPACE, SPACE. Ekkor megint áll az idő, a rakéta kilőve, tudsz újat lőni. Rakéta kijelöl, lő, SPACE, SPACE. Vigyázni kell, mert egyszerre csak kilenc rakétát jelenít meg és enged felrobbanni. Ha többet lősz ki ezzel a taktikával, akkor elveszi tőled, mintha kilőtted volna, de nem jeleníti meg, ergo sebezni sem tud. Majd addig szórod ezzel a taktikával a vadászait, mígnem teljesen elfogynak. Mire elfogynak, a nagyobb hajói is komoly veszteségeket szenvednek, és a cirkálókkal nem is kezdesz semmit sem. Elkezd jönni rád a dargslan a többi hajójával, semmit nem csinálsz, a cirkálók két oszlopban vannak (ugye függőlegesen, és a csatahajók felé eső oszlopban meg kevesebb van, nem telik ki az oszlop, ezért felül 2, alul 4), és lövik az ellenséges többfejes rakétákat, meg ezzel egy időben a hajókat is. Majd rád jön az elöl levő csatahajójával. Ha az kipurcant, meg persze megfelelő számú cirkálója, visszavonul. Ekkor általában még mindig jönnek az ellenséges többfejes rakéták, ezért nem mozogsz a cirkálókkal, hadd lövöldözzenek, minthogy csakúgy becsapódjanak és sebezzék a flottád. Majd az ellenfél visszavonul. Csillagtérkép SPACE, támadás az előbb visszavonult flottára. Megint bejön a csatatérkép, megint kezdődik a műsor. Most nem fogsz rakétázni , mert semmit értelme, rakétazavaró van minden hajóján. A szitu így majdnem ugyanaz,  mint ahogy előbb leírtam, csatarendbe állítod a flottád. Mire beállnak, már el is kezdik lőni az ellenséget mezonágyúikkal. Mikor egyik cirkálója felrobban, elkezd visszavonulni. Na ekkor kijelölöd az első oszlopban (dargslanok felé eső részen) levő cirkálókat és a cirkálóoszlop elé kattintasz, úgy pár centire. Mikor megindulnak: SPACE, és kijelölöd egyik hajóját támadásra. Ekkor megállított időn is lőnek a mezonágyúk, majd megint pár centire kattintasz a cirkálóoszlop elé. Úgy jelöld ki az ellenséges hajókat támadásra, hogy a cirkálóoszlop előtt ne legyen akadály, tehát az ellenséges hajó mindig semmisüljenek meg, mire odaérne az oszlop. Ezzel a trükkel folyamatosan fognak előre menni, és a mezonágyúk mindig szórják az ellenséget.

Próbáljuk a cirkálóveszteséget minimalizálni a jó taktika megválasztásával

A legelső csatában már csak még azért sem szabad előre menni a cirkálókkal, mert lehet hogy az egyik (vagy a második) dargslan csatahajó elkezd mezonágyúkkal visszalőni menekülés közben, és így nagy veszteséged is lehet. Ezt a felmorzsolgatós taktikát addig csinálod, annyiszor támadod meg újra meg újra, míg fel nem morzsoltad a teljes flottát. Semmi ne maradjon belőlük. Ezzel az űrcsata-taktikával átlagosan 1-2 cirkálóveszteséged lesz, melyet könnyebb pótolni, mint egy egész flottát. Kivételes esetben (mióta játszom, eddig csak egyszer) 8 cirkálót buktam be, így az a csata visszatöltős volt, és azóta minden csata előtt mentek. A játék legelején, mikor Achilles bolygón még nincs főépület, lerombolom rendőrséget, meg kutatóközpontot, és máris van főépületre pénz. Fontos, hogy az épületek automatikus javítása legyen kikapcsolva és ne költs semmire sem addig. Igaz a San Sterlingen, meg a Naxoson kicsit még élelmiszerhiány lesz, de addig alacsonyabb adókkal kibírják.

2 thoughts on “IG1 űrcsata-taktika lépésről-lépésre – 5API

  1. A végjáték nagyon unalmas favágós munka, sok Dargslan bolygó van és sokáig tart foglalni, a Dargslanok sosem adják meg magukat már csak 1 bolygója van, de még mindig küldi diplomácián, hogy újra győzött a nagy Dargslan birodalom add meg magad vagy megölünk mindenkit. Na meg állandóan cheatel még a végén is, már egy bolygója van csak ot áll a flotta fleette lenyomod és a semmiből pillanatok alatt legyárt ismét egy full extrás flottát, pedig orbitális gyára sincs, ami nélkül csatahajót nem is gyárthat.

  2. Laktanya,Barakk,Erőd stb. esetén hasznos ha egymás mellé van építve az összes ahelyett, hogy szét lenne szórva, össztűzzel hatékonyabbak. Első részben nem olyan egyszerű kivitelezni ezt mint a 2. részben, de ha lehet meg kell próbálni.

Vélemény, hozzászólás?