IG2: Toluen, lehetelen szint VIDEÓVAL – Adani12345

Eleve nem kezdődik jól a játék, nem találni jó gyártó bolygót a közelben és hamar felfedez a shinari is. Később az emberek is, de még csak 2 bolygóm van, és felfedezés előtt még nincs meg a lézertorony és a lőtávnövelő sem; csak lánctalpas tankom van.

Szerencsére mire ténylegesen háborúzni kellett, meglettek és nekiálltam korvettet is kifejleszteni. Előtte még az MK2-es hajtóművet, hogy ne darálja be a flottámat. Ha nem vagyok lassabb nála, nem támad flottát az AI általában. Sőt, ha bolygót is felfedezett már, akkor pedig szinte soha. Szerencsére a godan megtalálta a shinarit, így nem kémkedett tovább. Egy űrhajólabort azért tudott robbantani. Kolonizálásra nem volt se pénz, se idő, így megtámadtam a godan bolygóját, amit frissen foglalt el a shinariktól. Kémeim megtalálták az embereket is.

Védelem két tankkal

Védekezés tankokkal ment: 2 rombolóm volt MK3-as hajtóművel, hogy ne tudjon utolérni. Minden faj még az ajándék nehéz korvetteket gyártotta MK2-es hajtóművel és nem volt még annyi laborja, hogy fejlődjön. MK3-assal le tudtam rázni, a lézertornyos tankokat pedig otthagytam a bolygón, amit foglaltam. Anyabolygót nem tudtam foglalni, mert űrvédelmi ágyúkkal és gépágyús erődökkel is védte, viszont tudtam figyelni rá. Terjeszkedni mindig próbált, csak meg kellett várni, ameddig kolonizálót épített és kolonizált. Majd azonnal foglalni a kolonizált bolygót és a tankokat otthagyni.

Nekem kolonizált mindenki. Ágyútornyos lánctalpas tankokkal nem volt esélye, csak arra kellett vigyázni, hogy hátrálás közben ne tudjon sarokba szorítani. Az ágyútorony lőtávja: 8, lőtávnövelőnél, lézer toronnyal: 12-es lőtávom volt. Mikrózgatva és vigyázva, hogy ne érjen közel, le lehet győzni túlerőben is. Néha megbolondul a program, és össze-vissza forog a tank: akkor utolérhet. Ha emiatt bukok tankot, vissza szoktam a mentést tölteni. Persze szimuláció és lerohanás legyen kikapcsolva, mert a nagyobb lőtávot akkor nem veszi figyelembe; csak a tűzerőket nézve matekozza ki a végeredményt.

Kezdeti nehézség: űrvédelmi ágyú 2

Perszer balul sikerült kémkedéseknél is visszatöltök, nincs sok jó kémem: egy támadó és több védekező van csak. A támadó kémemre vigyázni kell, ha bármi történik vele, inkább visszatöltöm és nem küldöm el. Elszedtem az emberektől is minden bolygót, amit tudtam. Flottát nem tudtam még támadni, mert harmatgyenge flottám volt, ellenben gyorsabb. Jött a patthelyzet, a bolygók bevédve, ő se tud foglalni, én sem tudok.

Az AI másik játékmódja, amit ki lehet használni, hogyha elfogynak a tankjai akkor mindig csak annyit fog vinni, amennyivel tűzerő szerint legyőzhető a védelem. Erődökkel védekezve lehet hasznos, csak a bekapcsolt erődöket veszi figyelembe. Ha mind ki van kapcsolva, 1 tankkal fog jönni. Miután elfogytak a tankjai, az erődöket bekapcsolva esélytelen, itt is jön 2-3 tankkal, később 5-6 tankkal 2 lézertornyos simán visszaveri. Ha sikerül megsemmisíteni a flottáját, akkor is pár hajóval fog újratámadni, amit akár egy erősebbel is ki lehet védeni megfelelő helyen parkoltatva. A katonai épületek mellőzésével sok pénzt lehet spórolni így. Kikémkedtem még pár shinari bolygót, azokat is elfoglaltam. A gyárakat lerombolva szereztem pénzt a fejlesztéshez. 37:47-nél szabotálni is tudott a shinari. A bekapcsolt mikrofonnál hallani, amint megemlékeztem az ősi szakmát űző felmenőikről. 🙂

A shinari űrvédelmi ágyú 2 kissé megszaggatta a nehéz korvettet

Kémkedés terén nem álltam rosszul, pláne, hogy utána elég sok kémet el is fogtak az ügynökeim. A shinarik kémkedési bónuszával szemben nincs sok esély. Persze a játékban megesik, hogy akármilyen jó kémelhárításod van, és akármennyire nincs sehol az ellenfeled; kémkedés terén mégis tud szabotálni, és nem tudod még visszatöltéssel sem kivédeni mindig. A shinari pofátlanul kémkedik, és a lőtávnövelőt is kifejlesztette. Megharagudtam rá: sikerült is felfedezni a tankgyáras bolygóját. Egy szál nehéz korvettel viszont nem tudtam az űrvédelmi ágyú 1-t kinyírni, kellett hozzá a neutronágyú is.

Közben már 2343-at írunk, nehézcirkáló is ki lett fejlesztve. A toluen elég rosszul áll űrharc terén, egészen eddig harmatgyenge: nincs paralizáló, torpedót meg csak pajzsok helyére szerelhet. Hamvasztósugárig és nehézcirkálóig nem ütőképes a flottája, pajzs nélkül hamar le lehet darálni a hajóit. Nem véletlenül halnak meg szinte mindig az elsők között. Azért, hogy ne legyen egyszerű sétagalopp, beköszöntek a kra’henek teljesen váratlanul, ők is közel voltak. Szerencsére azt a bolygót támadták, amin sok tank volt: így nehezen ugyan, de le tudtam győzni.

A nehézcirkáló már könnyen veszi az akadályokat

A kra’hen flottát az időközben elkészült hamvasztóval felszerelt, egyetlen nehézcirkálómmal pár roham után le tudtam verni. Maradt több száz vadászgépe, kinyírhattam volna azokat is, de unalmas várni ameddig lelövöldözi őket. Szimuláción meg elveszi a nehézcirkálót, mintha legyőzte volna a sok haszontalan vadászgép. Be is daráltam minden bolygóját, amit láttam a közelben és nem volt komolyan védve. Innentől rá kellett állni a tankfejlesztésre. Közben lett megatank is, de még mindig kevés volt egy a gépágyús erődök ellen. Az emberekkel viszont kezdett tele lenni a tököm, hát szétlőttem az erődök körül mindent, hadd lázadjanak fel. 4 megatank nehéz toronnyal viszont már simán bedarálta a shinari anyabolygót. Nem is volt nekik több, kapituláltak. Iontorony is meglett közben, innentől már lehetett támadni a kra’hent, nem volt nehéz. Maradtak az iberonok, eddig bújkáltak. Őket még könnyebb volt lenyomni, erődöket nem építettek, lánctalpas tankjai voltak még neki is. Szimulációra téve a flottájuk legyőzése után gyorsan ment a bolygófoglalás.

Toluen, lehetetlen szint:

 

6 thoughts on “IG2: Toluen, lehetelen szint VIDEÓVAL – Adani12345

 1. Toluen egyik sajátossága, hogy külön pod van a bombának, ez a játék azon ritka kivételek közé tartozott, mikor ez jó valamire, napalm bombával űrvédelmi ágyúkat lehet aprítani, még a neutron ágyú előtt. Sajnos másra a bombák nem jók, űrharcban csak nehezék gamma ágyú felett meg már nem éri meg használni.

  Mindkét fajt hamarabb is le lehetett volna nyomni ha bevetem a tankos lázadásszítást vagyis az erődök körül mindent rommá lövök had lázadjanak fel, de jobb volt így, hogy lett pár ingyen kolonizálásom.

 2. Ha nem tudod a kolonizált bolygóját megtartani, mert pl. nincs elég jó tankod hozzá, akkor miután elfoglaltad a frissen kolonizált bolygóját az épülő főépület lebontásával némi pénzt lehet szerezni. Főleg Krahen esetén fontos ez ha nagyon korán betámad és nem bírsz vele, és kolonizálva akar felfedezni, ugyebár kémekkel nem tud bolygóinfót szerezni így csak 1-2 bolygót lát idővel megpróbál bolygókat kolonizálni és így beljebb hatolni radarral a birodalmadba, nem szabad hagyni, mert instant game over. Krahen erős pláne a végjátékban, de kihasználva a gyenge pontját legyőzhető.

 3. A shinari kémek lehetetlen szinten elképesztő pusztításra képesek. A gép teljesen máshogy kolonizál a játék elején: a semmiből teremnek az új bolygói. A videó alapján látott teljesítményedhez gratulálok!

 4. Igen, tapasztaltam én is, hogy az AI csal néha. Steames verzióban nem tudom ellenőrizni, de a normál játékban van trainer amivel debug módba léphetsz, látva a teljes galaxist és minden akciót, és bizony fülön lehet csípni, legyárt 5 vadászt majd szinte azonnal megy a kolonizáló hajó is ha megkukkolod a bolygót mégis mi van rajta, átlagos gyártási kapacitás egyetlen egy gyárral.

  Steames verzióban viszont bugos a skirmish küldetés csak a Toluen terjeszkedik, a többi faj nem, hanem várja, hogy leigázzák.

 5. És igen a gép sem tisztán játszik így a legális cheat nem unfair módszer mikor mentés-visszatöltés módszerrel dolgozol, pl. űrharcnál. Amúgy sztem az adócsalást is nyomja a gép azért tud eleinte gyorsan fejlődni, ezt amúgy te is megteheted, de úgy nagyon monoton lesz a játék, 1-én adó max-ra 30-án nincs-re, pénz jön bőven népesség gyarapszik, akkor használom mikor nincs más megoldás.

  Shinari kémek naná, hogy erősek alapból dupla annyi esélyük van a sikerre, te magad is profitálhatsz belőle, Shinariknál elejétől fogva kémekre gyúrva kiképezve. Shinair esetén pl. lehet ,hogy sokadik próbálkozásra tudtam volna bolygót fellázítani az elején és akkor egyik fajnak kapásból annyi, anyabolygó fellázításával leírtok róla minden katonai épületet ha visszafoglalja a főépületet is, aztán mire ismét felépítené már foglalom otthagyott tankok ellen meg nem lenne esélye.

 6. A mega-giga ragelések akkor jönnek nyomdafestéket nem tűrő szavakkal külön kitérve a Shinarik egyenesági női felmenőjére, mint ősi foglalkozást űzőre hivatkozva, mikor pl. jön váratlanul egy másik faj, jóval erősebb flottával és váratlanul betámad a a lehető legmesszebb lévő sarkán a birodalmadnak mikor a flottával épp másfelé hódítasz, mire odaérsz elfoglal pár tucat bolygót nagy nehezen visszafoglalod és igyekeznél visszavágni, sok mentés-harc-visszavonulás után úgy fél óra múlva sikerül nyilván a sikertelen támadások után mikor hajót lőtt ki vagy elvett hajót visszavonulás közben újrapróbálkozást is beleértve. Játékidő szerint max. pér hét telt el, amúgy pöcsöltél vele több mint fél órát. Épp megnyugodnál mikor jön közvetlenül az üzenet, hogy egy csillaghajó felrobbant. Na itt jön az igazán választékos magyar káromkodás szóismétlés nélkül akár percekig. Most töltsek vissza egy 100 nappal korábbi mentést, és kezdjem előlről? Pláne ha akkor sem fog sikerülni, hiszen semmi sem garantálja, hogy ha variálsz a kémeken akkor most elkapják a szabotőrt. Ha nem teszem akkor az egyetlen legyártott cirkálómnak annyi, mire elkészül a következő sok idő telik el, nagy veszteség. Jobb ha inkább eladom akkor egy korvett robban fel, olcsóbban megúszom, csak nehogy újratámadjon mielőtt lesz még egy, helyette.

  Ezért is jó Krahennel játszani ott ilyen nincs.

Vélemény, hozzászólás?